Je oude parketvloer als nieuw: tips van de parketvloer specialist

Je oude parketvloer als nieuw: tips van de parketvloer specialist

Het is tijd om de verborgen schoonheid van je parketvloer te onthullen. Vandaag spreken we een ervaren parketvloer specialist van Beboparket, over de do’s en don’ts van het onderhoud van parketvloeren.

Onderhoud van parket: waar begin je?

Als je parketvloer er niet meer zo fris uitziet als vroeger, wees dan niet te snel met het kopen van een nieuwe vloer. “Veel mensen denken dat hun parketvloer aan vervanging toe is als deze er oud en versleten uitziet. Maar dat is vaak niet het geval. Een goed onderhouden parketvloer kan generaties meegaan,” legt de parketadviseur van Beboparkat uit. “Het onderhoudsproces begint met het bepalen van het type afwerking van je vloer. Is het gelakt, geolied of hardwax? Dit beïnvloedt de onderhoudsmethode.”

Stap 1: Diepe Reiniging

Volgens de parketspecialist is de eerste stap het grondig reinigen van je vloer. “Gebruik een speciaal parketreinigingsmiddel en een zachte borstel of doek om vuil en stof te verwijderen. Wees voorzichtig met water; parket houdt niet van veel vocht. Gebruik daarom een lichtvochtige doek of mop.”

Stap 2: Schuren

“Als de vloer schoon is, is het tijd voor de volgende stap: het schuren. Dit proces verwijdert de oude afwerklaag en eventuele diepe krassen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, dus het is aan te raden om hiervoor een professional in te huren. Zelf doen kan, maar het risico bestaat dat je te diep schuurt en de vloer beschadigt.”

Stap 3: Afwerken

Vervolgens is het tijd voor de finishing touch: de afwerking. “Afhankelijk van het type vloer, kun je kiezen voor lak, olie of hardwax. Elke optie heeft zijn eigen voordelen. Lak biedt bijvoorbeeld een sterke bescherming en is gemakkelijk in onderhoud, terwijl olie de natuurlijke look en feel van het hout benadrukt. Hardwax combineert het beste van beide werelden. Het beschermt je vloer, maar behoudt ook de natuurlijke uitstraling van het hout.”

Stap 4: Regelmatig onderhoud

Zodra de vloer is afgewerkt, ben je er nog niet. “Regelmatig onderhoud is essentieel om je parketvloer mooi te houden. Veeg of stofzuig je vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen en gebruik een speciaal onderhoudsmiddel voor diepere reiniging. En vergeet niet om viltjes onder je meubels te plaatsen om krassen te voorkomen,” adviseert de specialist van Beboparket.

Parketvloer: veel voorkomende problemen en de oplossingen

Nu we de basis van het onderhoud van parketvloeren hebben besproken, vroegen we naar enkele veelvoorkomende problemen die huiseigenaren tegenkomen bij het onderhouden van hun parketvloeren.

“Witte vlekken of ringen zijn een veel voorkomend probleem,” vertelt de adviseur van Beboparket. “Dit zijn vaak waterplekken die ontstaan door het morsen van water of andere vloeistoffen. Het is belangrijk om gemorste vloeistoffen onmiddellijk op te ruimen om dergelijke schade te voorkomen. Als de vlekken er al zijn, dan kan licht schuren en opnieuw aanbrengen van de afwerking de vlekken verwijderen.”

Een ander probleem vaak voorkomt, is verkleuring. “Dit gebeurt wanneer het parket wordt blootgesteld aan direct zonlicht over een langere periode. Het is raadzaam om je vloer te beschermen met gordijnen of jaloezieën tijdens de piekuren van zonlicht.”

Toekomst van je parketvloer

Het kan een uitdaging lijken om je parketvloer zelf te onderhouden, maar met de juiste kennis en middelen, is het zeker haalbaar. “Parket is een investering in de toekomst. Als je de tijd en energie steekt in goed onderhoud, kun je generaties lang van je vloer genieten,” concludeert de parketspecialist.

Onthoud: elke parketvloer is uniek. Twijfel je over het onderhoud van je vloer? Neem dan contact op met een professional zoals Beboparket. Ze staan klaar om je te helpen.

Reacties zijn gesloten.