Hoe vind je richting voor je loopbaan of carriere?

Hoe vind je richting voor je loopbaan of carriere?

De enige banen die je als kind kent, zijn de banen van je ouders, familieleden en andere mensen waarmee je vaak in contact komt. Maar je hoeft geen advocaat te worden alleen omdat je moeder advocaat is. En je hoeft niet bij het familiebedrijf te gaan werken omdat je vader na je afstuderen een gegarandeerde positie voor je beschikbaar heeft.

Veranderingen

Tegen de tijd dat je afstudeert, kan de arbeidsmarkt er aanzienlijk anders uitzien dan nu. Een aantal van de heetste banen die werkgevers proberen te vullen op dit moment zijn onder andere te vinden in de marketing branche, website ontwikkeling en data-ingenieur. Dat zijn allemaal gebieden die tien jaar geleden ongewoon of zelfs ongehoord waren. Het is waarschijnlijk dat over tien jaar ook deze banen verouderd zullen zijn.

Dus hoe plan je vooruit naar een carriere die waarschijnlijk niet eens meer bestaat tegen de tijd dat je aan je loopbaan begint?

Weet waar je goed in bent

Het kan al op jonge leeftijd duidelijk zijn in welke vakken je begaafd bent. Sommige kinderen vinden het heerlijk om in de buurt van mensen te zijn en kunnen gemakkelijk vrienden maken. Andere kinderen gedijen goed als ze zelf aan een project van belang werken. Ben je goed in fysieke uitdagingen, het oppakken van sport- en dansbewegingen? Ben je een diepgravende denker of strateeg die altijd vooruit plant? Of ben je spontaan en creatief, maak dan van je hobby je loopbaan.

Dit zijn hints van je natuurlijke krachten die zelden zullen veranderen gedurende je leven.

Het is net zo belangrijk om te beseffen waar je niet goed in bent. Je kunt veel tijd besteden aan het verhogen van je wiskundecijfer van een 7 naar een 7.5, maar is het de moeite waard als je elke seconde in de klas haat? Waarom tijd doorbrengen met het minder slecht worden in iets wat je niet eens interesseert?

Weet wat je leuk vindt

Je hebt waarschijnlijk een goed idee van wat je graag doet en welke onderwerpen je interesseren. Is het gemakkelijk voor jou om twee uur per dag te lezen omdat je gefascineerd bent door sciencefiction?Besteedt je de vrije tijd na schooltijd aan het ontwerpen van een videogame. Breng je al je tijd gewoon door met vrienden en kennissen of speel je liever met je huisdieren. Weten waar je van geniet geeft je inzicht in de carrières waarvoor jij het meest geschikt bent.

Blijf je richten op onderwerpen en hobby’s die je interesseren, maar zorg er ook voor dat je buiten je huis en de school ervaringen begint op te doen. Het is mogelijk dat je veel andere passies hebt die wachten om ontdekt te worden. Je kunt ook inzicht krijgen in hoe je interesses zich kunnen vertalen in echte banen.

Neem niet meteen een beslissing.

Maak je geen zorgen. Neem rustig de tijd om de juiste beslissingen te nemen. Een baan voor het leven is niet makkelijk te vinden, een carriere waar je tevreden en gelukkig mee kunt leven, en van kunt leven ook niet.

Reacties zijn gesloten.