Het vinden van de juiste baan die bij jou past?

Het vinden van de juiste baan die bij jou past?

Hoe vind je jouw droombaan?

Iedereen is op zoek naar een baan die perfect bij je past. Logisch, want je moet er toch elke dag naartoe. Maar hoe vind je deze nou? De banenmarkt biedt vaak zo veel opties dat het moeilijk kan zijn de bomen nog door het bos te zien. Om te bepalen welke positie gepast is voor jou, kun je jezelf twee vragen stellen:

  • Wat zijn mijn competenties?
  • Wat zijn mijn eisen?

Het is belangrijk om te weten wat jij kunt. Dit zijn kennis en kunde die je bijvoorbeeld in een opleiding of vorig werk hebt geleerd. Zodra dit duidelijk is, moet je je eisen op een rijtje zetten. Wil je graag thuis werken of vind je het juist uitdagend om te mogen reizen? Is een hoog salaris voor jou belangrijk of vind je het belangrijker om tijd voor je gezin te hebben? Een overzicht van competenties en eisen zal je helpen om de juiste vacatures er tussen uit te pikken.

Zodra je weet wat je kunt en wat je wilt, kun je gaan zoeken naar vacatures. Dit kan op verschillende manieren. Het is een goede eerste stap om de markt te verkennen door via de bekende banenwebsites te zoeken. Hierdoor kun je een beeld vormen van het aanbod van banen die voor jou interessant kunnen zijn. Het belangrijkste is echter een sterk netwerk. In Nederland vinden de meeste mensen een baan via hun netwerk, maar liefst bijna een kwart van de banen wordt op deze manier gevonden. Je netwerk is dus ontzettend belangrijk! Mensen zien er vaak tegenop om te netwerken, maar dit hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Een paar tips om het meeste uit je netwerk te halen:

  • Laat al je vrienden, familie en kennissen weten dat je nieuw werk zoekt. Je kunt hierbij ook vermelden wat je zoekt.
  • Ga naar carrière-evenementen. Iedereen die daar aanwezig is, is gekomen met dezelfde intentie: netwerken.
  • Zorg voor een compleet LinkedIn profiel.

De laatste is ontzettend belangrijk. Veel recruiters zoeken de hele dag via LinkedIn naar geschikte kandidaten voor hun vacature. Zorg dus dat jouw profiel in orde is! Zorg voor een professionele profielfoto, schrijf een sterke samenvatting en voeg je ervaring uitgebreid toe. Daarnaast is het slim om bedrijven te volgen waar jij je carrière eventueel zou willen vervolgen. Hierdoor blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen dat bedrijf en volg je ondertussen of zij nieuwe vacatures vrijgeven.

Om de baan van je dromen te vinden zijn twee aspecten dus erg belangrijk: bepaal je competenties en eisen en creëer een sterk netwerk!

Reacties zijn gesloten.